Harcoska
HARCOS KATALIN Saját irásaim
     
Személyes oladaim
     
ABLAK A VILÁGRA
     
AKTUÁLIS ÚJ! 2018.02.14

 

 

     
VENDÉGKÖNYV
     
BÖLCSESSÉGEK
     
MÁSIK VILÁG

 

 

Klikkelj a képre, és lépj be Xabolcs webtanyájára!

Ez a harmatcsepp Gyöngyvirághoz vezet!

Térj be Andromédához! Fantasztikus!

 

     
     
KEDVENC PORTÁLJAIM
     
ÉRDEMES BENÉZNI!
     
Naptár
2018. November
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
     
Csevegő
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Számláló
Indulás: 2004-07-12
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
PEOPLE to PEOPLE / Hungary

Hallottál már a

People to People Europe

 People to People International nemzetközi szervezetről, amelyet 1956-ban, vagyis

most 50 éve

az Egyesültállamokban Eisenhauer elnök alapított? Azzal a céllal alakult, hogy a különböző országokból származó emberek megismerjék egymást, egymás kulturáját és baráságot kössenek.A szervezet nem profitorientált, politikailag semleges,nem kötődik valláshoz, korhoz vagy foglalkozáshoz. Céljai megvalósításához kulturális és oktatási programokat is ajánl, melyek közül talán a legfonotsabb a családlátogató (homestay) program.

  Ennek a szervezetnek ma már szinte a világ minden országában vannak tagjai. Jelenleg Mary Eisenhauer az elnöke, az európai koordinátor pedig Lars Poignan.

 Földgömb

People to People International

 

Feladatunk...

 

...és célunk a határokon átívelő megértés és baratság kulturális és más tevékenységek által történő elősegítése. Ez közvetlen tapasztalat- és gondolatcsere útján történik a különböző népek és kultúrák tagjai között. Együttműködünk minden más szervezettel, amelynek célkitűzései a mieinkkel azonosak, vagy hasonlók.

 

People to People célul tűzte ki a közösségeken belüli, valamint a  közösségek és nemzetek közötti kommunikáció lehetőségének bővítését, központi elvünk a kölcsönös tolerancia és megértés. Annak ellenére, hogy nem politikai szervezet vagyunk, támogatjuk alapítónknak, az USA volt

elnökének, Dwight D. Eisenhowernek alapvető értékrendszerét és céljait.

 

Hisszünk abban,

 

·                    hogy univerzális értékek és óhajok lepleződnek le az egyének és népek közötti jobb megértés által.

 

·                    hogy a nevelés és kultúra területén nemzetközi ifjusági csereakciók által tartós barátságos és megértés keletkezik.

 

·                    hogy a közös problémák megoldására szolgáló ötletek összehasonlítása mindannyiunk hasznára válik.

 

·                    hogy az emberi kapcsolatok és a világbéke elérésében az egyén gyakran sikeresebb, mint a kormányok lehetnének.

 

·                    hogy az emberek, akik más kultúrákat jobban megértenek, toleránsabbak és a különbözőséget jobban elfogadják.

 

·                    hogy minden ország polgárainak szükségük van emberi kapcsolatra más népekkel és kultúrákkal.

 

·                    hogy gondoskodnunk kell arról, hogy a People to People öröksége tovább éljen.

 

·                    hogy People to People örömet okoz. Hisszünk az emberben!   

 People to People International


People to People International (PTPI) was founded on September 11, 1956 by U.S. President Dwight D. Eisenhower.  He believed if contact could be made directly among the world's people, citizen diplomacy and global friendships would endure.  Today, his granddaughter, Mary, has made PTPI her life's work, serving as president and chief executive officer.

Peace through UnderstandingMagyarországról még csak kevesen tartoznak közénk.

Célunk: más népek és más kulturák megismerése. Ha ismerünk valakit, közvetlen kapcsolatba kerülünk egy egymberrel, ezáltal jobban megismerjük, és toleránsabbak leszünk a mássága iránt. Ma, az Európai Uniós csatlakozás évében nincs is ennél aktuálisabb feladat. 

Jeleneg csoportunk mindössze 20 fős, de ha közénk akarsz tartozni, jelentkezz Te is!

Lehetőséged lesz a "homestay" program keretében külföldre utazni, ahol 3-4 napra befogadnak családok, és szállást biztosítanak ingyen számodra. Te is fogadhatsz a világ bármely pontjáról vendégeket, ha nincs módod utazni. Hozzám most augusztus elején érkezik Vincent Chu, Hong-kongból, múlt évben pedig egy kedves házaspárt, Sue és Peter Beensmant fogadtam Újzéladból. Érdekes és kellemes napokat töltöttem velük.

A közelmúltba hívtak meg Németországba, és most kaptam meghívást Svájcba. Vincet pedig jelezte, hogy augusztusban ismét Magyarországra jön, és szeretné a 20-án velünk tölteni.

Földgömb

Hong Kongi vendégem Vincent Chu

2004. augusztus 10-én megérkezett kínai vendégem. Vincent már második hónapja járta Európa különböző országait a PTPI homestay programjának szervezésében. Mielőtt hozzánk jött járt Norvégiában, Svédországban, Belgiumban, Észtországban, Svájcban, Németországban és Ausztiában, tőlünk pedig Olaszországba utazik.  Nyári európai körútját Svájcban, egy People to People International konferencián fejezi be majd szeptember 10-re érkezik haza Hong Kongba, ahol egy baptista egyetemen tanít.

 Néhány szó mandarinul

Érdekességként itt van néhány szó illetve kifejezés mandarinul, amit Vincenttől megtanultunk. Nekem a középső, a köszöm az egyik kedvencem. Úgy kell ejteni, hogy "szie-szie". A cica szót sem lehet elfeljteni, ugyanis úgy ejtik: "mau" vagyis majdnem miau. :-)

Mivel az együtt töltött idő viszonylag rövid volt, nem vittem távoli városokba vendégemet, inkább lakóhelyemet és környkét valamint a fővárost mutattam be.

Esztergomra és Budapestre 2-2 napot szántunk, egy nap Duna-kanyar, Rám-szakadék, Visegrd, Szentendre volt a program, egyszer pedig Piliscsabán az egyetem, majd Zsámbék a romtemplommal és a híres lámpa múzeum. Nagyon érdekelték a magyar hagyományok, megnézett egy temetőt és egy esküvőt is. Voltunk a szülővárosomban Pomázon gyerekkori barátnőmnél, Marcsinál és családjánál, ahol megkóstolhatta az igazi jó magyar lecsót, és életében először evett fáról szilvát és sárgabarackot. Egyik Budapesti utunkat sógórnőmnél, Györgyinél fejeztük be. Vincent meglepődve tapasztalta, hogy a kivülről egyforma orosz típusú panelházak belül elegáns polgári otthont rejthetnek.  Vendégem itt tartózkodása alatt szinte kizárólag tipikus magyar ételeken élt, és nagyon szerette valamennyit. Kedvence volt a kapros-túrós palacsinta, de ízlett neki a fokhagymás lángos is. A hazai ételek csúcsa a búcsúestén készített, - barátaink szerint is "világbajnok"-ra sikeredett - fele marha, fele sertéshúsból főzött bográcsgulyás volt.

Ránk sötétedett, mire az egsznapos városnézés után a kertben elkészült a gulyás, de a fölénk boruló csillagos ég és a harsogó tücsökmuzsika kárpótoltak a várakozásért.

Másnap korán indultunk Budapestre a vonathoz, hogy legyen időnk indulás előtt még egy rövid belvárosi sétára és a citadellához felmenni, hogy egy utolsó, teljes fővárosi panorámával búcsúzhasson vendégünk Magyarországtól.

 

Mi is lehetünk egzotikusak….

Újzéland

 

Múlt év tavaszán nem kis meglepetést okozott, amikor Peter Bensman és felesége Sue a PTPI újzélandi szervezetétől levélben azzal a kéréssel keresett meg bennünket, hogy szeretnének Magyarországon kb. 2-3 hetet eltölteni. Mivel pont a Föld túloldaláról érkeztek, természetesen nem ragaszkodtunk a szokásos 3-4 napos szállásbiztosításhoz, hanem hosszabb időre vállalta 1-1 család a vendéglátást. Mi 10 napra fogadtuk be az érkező házaspárt. És a fennmaradó másik 10 napra Veszprémben majd Esztergomban találtunk számukra helyet csoporttársainknál.

 

Csak annyit tudtunk róluk, hogy 50 év körüliek, a férfi üzletember az asszony pedig lovakkal foglalkozik, meg, hogy angol és francia nyelven tudunk velük kommunikálni. Nem mertük megkérdezni, hogy színes bőrűek-e, nehogy fajgyűlölőnek gondoljanak, de óriási izgalommal és kíváncsisággal vártuk őket a Ferihegyre érkező repülőnél. Mi van, ha maori bennszülöttek? Hogyan tudunk alkalmazkodni ennyi ideig egymáshoz? Teli voltunk megválaszolhatatlannak tűnő kérdésekkel…

A végsőkig felcsigázott érdeklődéssel és idegekkel tanakodtunk, amikor egy mosolygós, magas, őszhajú férfi lépett hozzám: „Hy, Katy, I’m Peter Bensman!” 

Hát megérkeztek! Pár pillanat múlva előbukkant apró, törékeny testalkatú szőke felesége, Sue is. Na, egy gonddal kevesebb… mivel európai kivándorlottak, kulturális problémáink talán nem nagyon lesznek – gondoltam – de azért be kell vallanom, volt bennem némi csalódottság is. Azért egy bennszülött, bár nehezebb ügy, még is érdekesebb lett volna…

Később, a bemutatkozás utáni beszélgetésből megtudtuk, hogy Peter Németországból származik, de családja már vagy 200 éve él Újzéladon. A legrégebbi ottani őse még az első telepesek közül való. Sue családja Franciaországból származik és ők csak kb. 80 éve élnek a volt börtönszigeten, Ausztrália partjai közelében.

Az első nap a vendégek elhelyezésével és a megismerkedéssel telt el, másnap reggel azonban már korán, reggeli után azonnal kocsiba ültettük vendégeinket, és Budapestre mentünk. (Azért nem a közeli Esztergom bemutatásával kezdtük az országot, mert tudtuk, hogy elutazásuk előtt néhány napig ott fognak lakni… kellett valami mutatni valót hagyni ottani vendéglátóiknak is. J)

Ez a nap Buda bemutatásával telt. A kocsit a Calrk Ádám téren hagytuk és siklóval mentünk fel a várba. Ahogy emelkedett a szerelvény, és elénk tárult a Duna, szépívű hídjaival és a szemközt büszkén terpeszkedő parlament épülete, a látvány máris erős hatást gyakorolt turistáinkra. „Micsoda egzotikus ország! Mennyire különleges!” Kiáltott fel elragadtatottan Sue. Mi pedig azon mosolyogtunk, hogy napok óta bújtuk az atlaszokat, útikönyveket, és a National Geographik számait, hogy minél többet megtudjunk vendégeink otthonáról, a számunkra egzotikus tájról, ahol a Gyűrűk ura c. film forgatásának nagy része zajlott, és ahol még ma is létezik az ősi maori kultúra…

A várba érkezve, miután Peterék kigyönyörködték magukat a folyó két partján elterülő főváros panorámájában, a Budavári Palota épületeinek bemutatásával kezdtük sétánkat.

 

                                                        

Mivel 10 évig dogoztam itt, az „F” épületben, a Széchényi Könyvtár főigazgatóságán, hazai terepre érkeztünk. A Budapest Történeti Múzeumba mentünk elsőként, hogy a város történelméről minél látványosabb és szakszerűbb tájékoztatást kapjanak vendégeink, és ezzel együtt a Magyar történelem legfontosabb állomásaival is megismerkedhessenek. Később a leghíresebb magyar festők képeiből kaptak ízelítőt a Galériában, majd a Nemzeti Könyvtár kódex kiállításában gyönyörködhettek.  

Később a Korona cukrászdában fagylaltoztunk, majd elsétáltunk a Mátyás templomhoz. Kicsit megpihentünk a Halász bástya árkádjai alatt, végül a Hadtörténeti Múzeumhoz mentünk az árnyas sétányon át. Miután jól kiműveltük szegényeket, lementünk kisbusszal a Moszkva térre. Na, itt ért az első komoly meglepetés! Amint a busz kikanyarodott a szűk utcák közül és előbukkant a tér, Peter megszólalt mellettem:

 -   De hiszen ez a Moszkva tér!”

-        Honnét tudod? Kérdeztem megrökönyödve… jártál már itt?

-        Á, dehogy! Most vagyunk Magyarországon először. Csak az útikönyvemben láttam a képét. – mondta.

Hát, mit is mondhatnék? Dicséretesen felkészültek indulás előtt…

Mivel eddigre már 3 óra körül járt az idő, és alaposan megéheztünk metróra szálltunk és a  belvárosba mentünk. Elsőként beültünk a Kárpátia étterembe, és megebédeltünk. Peter eddigre már bemutatkozott humoros oldaláról is. Alaposan megnevettetett tréfáival. Az ebédre várva egyszer csak megszólalt:

-         I am not hungary but I’m hungry! (=Nem vagyok magyar, de éhes vagyok!) Játszott a szavakkal…

Jól belakmároztunk. Kérdezték, milyen magyar specialitást ajánlunk? Természetesen gulyás, túrós csusza és somlói galuska volt a menü. A somlóinak is már hallották hírét.

A napot egy belvárosi séta után a Belváros templomban orgonahangversennyel fejeztük be. Hulla fáradtan, álmosságtól leragadó szemekkel indultunk haza, de azért még kigyönyörködtük magunkat a kivilágított Budapest szépségében.

 

Ne ijedjetek meg! Nem írom le a 10 napot ilyen részletességgel, csupán ízelítőt akartam adni abból, hogy mi mindent mutathatunk egy idelátogatónak egyetlen nap alatt. J))

És a legérdekesebb, hogy miközben vendégeinket kalauzoltuk, mi is más szemmel néztünk mindenre. Megláttuk azokat a szépségeket is, amik mellett akár naponta elsietünk, anélkül, hogy észrevennénk őket. Újra felfedeztük és csodáltuk a fővárost, és büszkék voltunk rá. 

 

                                     

 

A következő napok egyikén sikerült a Magyar Állami Népiegyüttes egész estét betöltő táncbemutatójára jegyet szereznünk. A népviseletek sokszínűsége, a magyar zene jellegzetes, lá-pentatoniára épülő dallamvilága és néptáncaink fergeteges temperamentuma sem maradt hatástalan. „Milyen egzotikus!” – hallottuk leggyakrabban.

 

Elmentünk Egerbe is, ahol a vár, és a belváros történelmi hangulata ámította el Sue-t. A Szépasszony-völgyi borpincék, és az ottani Csikós étterem újabban megismert magyar ételkülönlegességei, mint a hortobágyi húsos palacsinta, vagy a birkagulyás Peter kedvencévé vált. (Főleg, miután megkóstolta az egri bort, és megtudta a völgy nevének jelentését…) Természetesen ellátogattunk a termál strandra is.

 

Egy napot a Mátra környékének bemutatására szántunk. A Szalajka-völgy, Fátyol vízesés és a környező erdőség kellemes kikapcsolódást jelentett a városnézések után. Mivel Sue lovakkal foglalkozik, elmentünk és megmutattuk a lipicai ménest is. Óriási szerencsénk volt: sikerült megnézni egy lovas edzést, amin 7-10 év közti gyereket állva, térdelve, háttal és mindenféle más magyaros bravúrral lovagoltak. Sue ilyet még sosem látott, alig akart hinni a szemének, hogy gyerekek ilyet tudnak. Mivel én és Mimi lányom is szoktunk lovagolni, Sue azt képzelte, hogy ez általában minden magyarral így van… és be kell vallanom: nem volt szívem kiábrándítani. J))) Még mindig azt hiszi, hogy ma is valódi lóra termett a magyar ember…

Már esteledett, mire a Mátra és egyben hazánk legmagasabb pontjára a Kékes-tetőre értünk. Még a lemenő nap utolsó sugarainál épp meg tudtuk mutatni a kilátóból az elénk táruló panorámát.

 

Piliscsabán az egyetem különleges épületegyüttese, majd Zsámbék bemutatása egy másik nap programja lett. Az zsámbéki ebédnél Peter megdöbbent, amikor megtudta, hogy a rendelt étel a „Bankárpulyka” valóban pulykahúsból készült. Náluk ugyanis ezt a madarat csupán házi-kedvencként vagy házőrzőként tartják. Ismét más alkalommal Pomázon a családommal és szülőfalummal ismerkedhettek meg távolról érkezett barátaink. Délután a szomszédos kisváros, Szentendre ejtette ismét ámulatba őket. Addigra már meleg barátság szövődött köztünk.

Ezután egy napot szántunk jelenlegi lakóhelyünk Kesztölc, és környéke (Klastrom-puszta, Dobogókő stb.) bemutatására, egy újabb napon pedig egy Margit-szigeten töltött piknikezés következett, amit a gyönyörű környezet és a sok-sok beszélgetés tett emlékezetessé.

                 

Azt csak az együtt töltött idő legvégén mondták el, hogy számukra igen érdekes, hogy Magyarországnak annyi szomszédja van, és pl. tőlünk negyedórányira már egy másik ország van, más nyelvvel és kultúrával.. Talán ezt találták legkülönösebbnek.

 

 

Több mint egy év távlatából már nehéz felidézni mindent. A napok elrohantak, és az utolsó nap úgy éreztük, túl kevés időnk maradt a beszélgetésre, pedig be nem állta a szánk, és folyton képeket mutogattunk és meséltünk az életünkről, családjainkról és mindenről, amit érdekesnek gondoltunk egymás számára.

 

A búcsúzásnál, amikor buszra tettük a Bensman házaspárt megígérték, hogy írnak, és ha legközelebb Európában járnak feltétlenül együtt töltenek velünk néhány napot. És természetesen szeretettel várnap újzélandi otthonukban is.

Azóta levelezünk, e-maileket és képeket küldünk egymásnak. Így értesültünk Sue lovasbalesetéről is: keze és lába tört, amikor próbálta a magyar lovas-kunsztokat utánozni és leesett kedvenc hátasáról…

 

Hát ilyen egy homestay élmény a vendéglátó szemszögéből.

 

 

     
A HÉT VERSE

 

 Harcos Katalin

(szeretet mandala életfával)

 

 

Harcos Katalin

 

Nincs könyörület

 

Ásító szürkeség matat körös-körül.

Párát izzadnak dermedt betonfalak,

szmog áztatta park hűs esőnek örül,

dühödt szél vetkőztet, s arcunkba harap.

Nyárból tél lesz, s lásd, őszünk alig marad.

 

Zöld lomb rezeg, pár levél lehull pörögve,

- bár ideje volna, pompája alig van - itt

gyűlik egyre, mélán, összepöndörödve…

az októberi ködben fázósan így lakik,

s didereg haldoklón a fagyos hajnalig.

 

Korán alámerül a dobozváros.

Az este ezer ablakát zokogva elnyeli,

kong a tér, feslett csizmánk sáros

nyomot éget, s az aszfalt tompán felel neki.

Hűlt falak közt szűköl, ki teheti…

 

Aluljárók zugai ontják a magányt,

hajléktalanok osonnak vackukra épp

- egy koszlott párna, paplan - s valahány

személyes cuccon őrködnek. Komor a kép.

Kapaszkodnak a létbe riadtan e-képp.

 

És jön-megy a „se hall – se lát” tömeg;

egy térden kolduló apát tán meg sem lát.

Őt aggasztja, hogy az éhet elűzni mivel lehet,

míg télbe fordul az esőnedves világ.

Nincs ősz, nincs könyörület, csak pusztaság…

     
A hét képe

 

 

Szabolcsi Mihály:

Ősz a Bodrog parján

 

 

     
Irodalmi linkek
     
MÁSIK PORTÁLOM

 

szerelmes

Klikkelj az alsó képre, és légy másik portálom vendége is!

 

     
A HÉT HAIKUJA

日本美術

Budapesti Tavaszi Fesztivál -

Japán Nap   

Thália Színház

2009. március 21-22.

 

Harcos Katalin 

2009. Tavaszi Fesztivál

 

 

Thalia Színház, Japán nap –

 

Haikuíró verseny győztes haikui

Megadott téma: TAVASZ

 

1.
Bomlik a barka,
bársonya vígan feslik.
Ébred az élet.

 

 

2.
Hajnali harmat
gördül zsenge levélen.
Mosdik a reggel.

 

3.
Zsizsegő fűszál
talpamat simogatja.
Zsendül a világ.

 

 

 

     
A mandalák világa

Nagy siker, már 13 kiadást ért meg a mandalás öröknaptárunk.

 ***

Továbbra is várja az érdekklődőket a Halzer Györgyi szerkesztésében megjelent a mandalás öröknaptár sokadik, javított kiadása, amit főként Rita lányom és én illusztráltunk. Az év minden napjára egy-egy kép jut, amit bölcsesség és az aznapi név jelentése tesz egésszé.

A kiadvány szellemi anyja, kivitelezője, és kiadója

Halzer Dorottya és Györgyi. 

könyvborító

Beszerezhető a könyvesboltokbanonline AZ ALKOTÓMŰHELY  kiadónál.

A naptáron kívül sok más ajándékötlet is vár ott, (órák, faliképek, ékszerek stb.) Érdemes benézni a közelgő ünnepek előtt.

Szerinted is szép ajándék lehet?

Saját képtáramban  sok új mandalát találtok. De érdemes benézni a www.abbcenter.com/mandala oldalamra is!

Új kép

A  mandalára klikkelve Rita lányom új mandalás oldalára juthatsz.

***

Harcos Katalin: Életfa mandala

*** 

     

STARSTABLE Online csatlakozz te is egy remek közösséghez! Daisy BLOG    *****    Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! &#9205; Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK