Harcoska
HARCOS KATALIN Saját irásaim
     
Személyes oladaim
     
ABLAK A VILÁGRA
     
AKTUÁLIS ÚJ! 2017.11.11

 

     
VENDÉGKÖNYV
     
Kedvenceim bemutatása
     
BÖLCSESSÉGEK
     
MÁSIK VILÁG

 

 

Klikkelj a képre, és lépj be Xabolcs webtanyájára!

Ez a harmatcsepp Gyöngyvirághoz vezet!

Térj be Andromédához! Fantasztikus!

 

     
LEGKEDVESEBB IRÓIM/KÖLTŐIM
     
     
KEDVENC PORTÁLJAIM
     
ÉRDEMES BENÉZNI!
     
Naptár
2017. December
HKSCPSV
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
     
Csevegő
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Számláló
Indulás: 2004-07-12
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Gondolatok a szeretetről


Gépemben keresgélve ráakadtam kisebbik lányom 13 évesen készített dolgozatára, melyet a szeretetről írt. Bár egy gyermek gondolatai, úgy gondolom nagyon aktuálisak, hát közreadom.


„…a hit, remény, szeretet.

 Ez a három,

 De köztük a legnagyobb a szeretet.

 Törekedjetek a szeretetre! „

 

A szeretet himnusza

(Szt. Pál apostol, I. Korintusi levél)

 Mimi

Hey Noémi

Gondolatok a szeretetről

 

 

A szeretet a legfontosabb erény. Szent Pál apostol szépen fejezi ki erről a témáról gondolatait a szeretet himnuszában. A szeretet sokféle lehet: baráti és felebaráti, testvéri, szülő és gyermek közti, szerelem, és nem utolsó sorban az Isten iránti szeretet.

A szeretet bizalomra és az egymás iránti kölcsönös tiszteletre és megértésre épül. Fontos szerepe van a megbocsátásnak is, hiszen, ha valakit szeretünk, elnézzük hibáit, megpróbáljuk megérteni őt és elfogadjuk olyannak, amilyen. Ez viszont a szeretetből fakad, nem pedig a szeretet alapszik rajta. Ha megbocsátás nem párosulna az egymás iránti szeretethez, akkor az összes házasság előbb – utóbb válással végződne, és minden gyereket kitagadhatnának a szülei a rosszaságaikért.

Szeretetből segítünk egymáson, és közösen oldjuk meg problémáinkat. Egy dolog viszont fontos: Nem az az igazi szeretet, amikor bebeszéljük magunknak a másikról, hogy hibátlan, hanem az, amikor elismerjük, hogy mi sem vagyunk hibátlanok, és őt is hibáival együtt fogadjuk el, és azok ellenére tudjuk szeretni. Egy másik fontos dolog, hogy ne azzal fejezzük ki a szeretetünket valaki iránt, hogy díszes ajándékokkal halmozzuk el, hanem az iránta való őszinte szeretettel, figyelemmel és odaadással ajándékozzuk meg. A szeretet önzetlen. Ne azért szeressünk valakit, hogy ő viszonozza érzésünket! Mi viszont tehetünk a szeretetért, békéért sok mindent: azzal, hogy önzetlenül, őszintén, szívből szeretjük a környezetünkben élőket, és tudatában vagyunk annak, hogy mi sem vagyunk jobbak, mint ők. Ne a farizeusi, hanem vámosféle magatartást tanúsítsunk! Lényeges, hogy a másik emberben ne a férfit vagy nőt, okosat vagy szépet, hanem az érző embert becsüljük és tiszteljük. Ne az legyen az érdekes, hogy szép-e, hiszen a csúnyának is lehet szép a lelke, ne is azt nézzük, hogy milyen származású vagy vallású, illetve milyen elveket vall, hanem azt, hogy ő is ember, aki szeretetre méltó, de jó és rossz tulajdonságokkal is rendelkezik.

Az tény, hogy a szeretet alapja a bizalom, de ezzel a bizalommal nem szabad visszaélni!

 

A szeretet egy különleges fajtáját képviseli az Isten iránti szeretet. Ha másért nem, legalább azért szeretnünk kell felebarátainkat, mert bennük is megláthatjuk Istent. Viszont nem csak azzal mutathatjuk ki az Isten iránti szeretetünket, hogy minden vasárnap templomba megyünk, gyakran zsolozsmázunk, esetleg kolostorba vonulunk, hanem azzal is, ha felnőttként gyermekeinket megkereszteljük, és vallásosan neveljük őket.

A hála szintén a szeretethez tartozik. Az isteni szeretethez különösen! Gondolkodjunk csak: hányszor kérünk valamit Istentől? Bizony Ő rengetegszer segít, és mi emberek ezt időnként elfelejtjük megköszönni. Abba a hibába esünk, hogy azt hisszük, hogy ez jár nekünk. Pedig nem! Isten bizalmával végképp nem játszhatunk. Ne formaságokkal szeressük, hanem teljes szívünkkel és lelkünkkel. Higgyünk Benne! Ha erre képesek vagyunk, ez máris egy lépés ahhoz, hogy közelebb kerüljünk Hozzá. Ez egyfajta kontaktus lehet Istennel, ha imádkozunk.

Végül is, a szeretet az embereket is közelebb hozza egymáshoz.  Ez pont így működhet Isten és miköztünk is, ha akarjuk és teszünk érte. Csak az a különbség, hogy Tőle nem kérdezzük meg, hogy bántja-e valami, és mi nem tudjuk vigasztalni, de örömünket és bánatunkat megoszthatjuk Vele.

 

Esténként szánjunk rá csak 10-15 percet, hogy elcsendesedjünk és lélekben, gondolatokban beszélgessünk Istennel. Ki tudja: lehet, hogy tízpercnyi elmélkedés többet ér minden szónál.

És ne felejtsük el: a szeretet mindenek előtt.

 

 „Legyen akkora hitem,

hogy hegyeket mozgassak,

ha szeretet nincs bennem,

mit sem érek.”

 

A szeretet himnusza

Szt. Pál apostol, I. Korintusi levél)

 

 

                                                                 

     
A HÉT VERSE

 

 

 

 Harcos Katalin

(mandala)

 

 

Harcos Katalin

 

Nincs könyörület

 

Ásító szürkeség matat körös-körül.

Párát izzadnak dermedt betonfalak,

szmog áztatta park hűs esőnek örül,

dühödt szél vetkőztet, s arcunkba harap.

Nyárból tél lesz, s lásd, őszünk alig marad.

 

Zöld lomb rezeg, pár levél lehull pörögve,

- bár ideje volna, pompája alig van - itt

gyűlik egyre, mélán, összepöndörödve…

az októberi ködben fázósan így lakik,

s didereg haldoklón a fagyos hajnalig.

 

Korán alámerül a dobozváros.

Az este ezer ablakát zokogva elnyeli,

kong a tér, feslett csizmánk sáros

nyomot éget, s az aszfalt tompán felel neki.

Hűlt falak közt szűköl, ki teheti…

 

Aluljárók zugai ontják a magányt,

hajléktalanok osonnak vackukra épp

- egy koszlott párna, paplan - s valahány

személyes cuccon őrködnek. Komor a kép.

Kapaszkodnak a létbe riadtan e-képp.

 

És jön-megy a „se hall – se lát” tömeg;

egy térden kolduló apát tán meg sem lát.

Őt aggasztja, hogy az éhet elűzni mivel lehet,

míg télbe fordul az esőnedves világ.

Nincs ősz, nincs könyörület, csak pusztaság…

     
A hét képe

 

 

Szabolcsi Mihály:

Ősz a Bodrog parján

 

 

     
Irodalmi linkek
     
MÁSIK PORTÁLOM

 

szerelmes

Klikkelj az alsó képre, és légy másik portálom vendége is!

 

     
A HÉT HAIKUJA

日本美術

Budapesti Tavaszi Fesztivál -

Japán Nap   

Thália Színház

2009. március 21-22.

 

Harcos Katalin 

2009. Tavaszi Fesztivál

 

 

Thalia Színház, Japán nap –

 

Haikuíró verseny győztes haikui

Megadott téma: TAVASZ

 

1.
Bomlik a barka,
bársonya vígan feslik.
Ébred az élet.

 

 

2.
Hajnali harmat
gördül zsenge levélen.
Mosdik a reggel.

 

3.
Zsizsegő fűszál
talpamat simogatja.
Zsendül a világ.

 

 

 

     
A mandalák világa

Nagy siker, már 13 kiadást ért meg a mandalás öröknaptárunk.

 ***

Továbbra is várja az érdekklődőket a Halzer Györgyi szerkesztésében megjelent a mandalás öröknaptár sokadik, javított kiadása, amit főként Rita lányom és én illusztráltunk. Az év minden napjára egy-egy kép jut, amit bölcsesség és az aznapi név jelentése tesz egésszé.

A kiadvány szellemi anyja, kivitelezője, és kiadója

Halzer Dorottya és Györgyi. 

könyvborító

Beszerezhető a könyvesboltokbanonline AZ ALKOTÓMŰHELY  kiadónál.

A naptáron kívül sok más ajándékötlet is vár ott, (órák, faliképek, ékszerek stb.) Érdemes benézni a közelgő ünnepek előtt.

Szerinted is szép ajándék lehet?

Saját képtáramban  sok új mandalát találtok. De érdemes benézni a www.abbcenter.com/mandala oldalamra is!

Új kép

A  mandalára klikkelve Rita lányom új mandalás oldalára juthatsz.

***

Harcos Katalin: Életfa mandala

*** 

     

Alicia Vikander - A legbiztosabb magyar forrásod az Oscar-díjas színésznõrõl! Képek, cikkek, hírek, minden egy helyen!    *****    -----Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!----    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints