Harcoska
HARCOS KATALIN Saját irásaim
     
Személyes oladaim
     
ABLAK A VILÁGRA
     
AKTUÁLIS ÚJ! 2018.02.14

 

 

     
VENDÉGKÖNYV
     
BÖLCSESSÉGEK
     
MÁSIK VILÁG

 

 

Klikkelj a képre, és lépj be Xabolcs webtanyájára!

Ez a harmatcsepp Gyöngyvirághoz vezet!

Térj be Andromédához! Fantasztikus!

 

     
     
KEDVENC PORTÁLJAIM
     
ÉRDEMES BENÉZNI!
     
Naptár
2018. November
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
     
Csevegő
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Számláló
Indulás: 2004-07-12
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
BÜKön jártam
 

Bükön jártam

2005. 07. 03.

 * *

Bük aprócska település az osztrák határ közelében. Lakóinak száma mindössze 2500 körüli, a falu mégis gyönyörű, központjában szinte városiasan kiépült. Centrumában, hatalmas park közepén áll az 1265-ből fennmaradt templom, melyet a restaurálás során úgy hoztak rendbe, hogy a vakolat alól előbukkanjanak az ősi kövek és freskók, és a szentéj egyetlen, 13. századból megmaradt ablakrése. A későbbi gótikus oltár és két ólomüveg ablaktöredék ma a bejárattól jobbra és balra, mellékoltárként láthatók.

Az utcákat rengeteg virág pompásítja, és a nedves, esős levegőt megédesíti a hárfavirágok illata. Bár a falu leginkább híres fürdőjéről ismert, én most mégis inkább a természeti környezetre, és néhány különleges környékbeli látnivalóra szeretném felhívni a figyelmet.

 

Az idelátogató vendégeknek érdemes Bükön megszállni, mert itt jóval visszafogottabb árakért igen színvonalas szolgáltatásban lesz részük. Legjobban azok járnak, akiket a Hauer család lát vendégül, hiszen övék a környék legkedveltebb étterme, az Arany Hordó

Itt reggeliztem és ebédeltem  minden nap.

 

és a család mindössze ötpercnyi sétával elérhető hangulatos borozója,

A belső kis önálló asztalnál vacsiztunk Mimi lányommal.

ezen kívül az étterem mellett még egy egészen új, minden igényt kielégítő panziójuk is várja a vendégeket. Magyaros, jó ízű ételeik közül meg kell említenem a borozó étlapján szereplő különlegességet: a Büki húsgombóc levest, melyet cipóban tálalnak, és a nagy étterem ízletes szarvaspörköltjét. Aki megkedvelte remek konyhájukat, még a fürdőben sem nélkülözi a jelenlétüket, hiszen a víz mellett ínycsiklandó ételek kínálatával várja a fürdőzőket egy büféjük.

Interneten az www.aranyhordo.fw.hu címen található róluk részletes tájékoztatás.

Szerdától szombatig, négy napon át élveztem vendégszeretetüket, és úgy búcsúztam tőlük, mint kedves régi barátoktól. Alig indultam haza, máris visszavágyom.

 

De térjük csak vissza a lehetséges programokra!

 

Azért is pont Büköt ajánlom „főhadiszállásnak”, mert a gépkocsival érkezőket, - de a busszal-vonattal közlekedőket is - minden égtáj felé, 5-15 km-en belül rengeteg látnivaló várja. A török időkben nevezetessé vált Kőszeg, hangulatos középkori belvárosával és a várral, Cák, különleges műemlék pincesorával, az Írottkő-hegy és kilátó, vagy a ma múzeumként működő kétkerekes vízimalom rövid időn belül, könnyedén elérhető. Írottkő kilátóhoz a kényelmesebbek gépkocsival tehetik meg az út nagyobb részét, és csak a parkolótól vezető kb. 2,5 km-es erdei úton kell gyalog menniük. A bátrabbak akár végig, Kőszegtől vagy Velemtől jelzett erdei ösvényeken haladhatnak. Figyelem! Sok a kullancs! (Ajánlott bakancsot és hosszúnadrágot viselni, aminek szárát a bakancsba kell tűrni, ugyanis ez az élősködő a földfelszín közelében akaszkodik az ember testére.)

A túrázni vágyóknak a közeli Velem falucskát feltétlen meg kell látogatniuk! Az Alpok lábánál, a hegyek közt megbújó kis erdei falu szép látványt nyújt, sok régi, történelmi korok hangulatát idéző házacskájával, és a Szent Vid-hegyen álló 13. századi kápolnájával. A kristálytiszta hegyi levegőjű környék kiépített kerékpárúton, két keréken is bejárható. Aki esetleg igényli, napi 1500,-Ft-ént biciklit bérelhet a túrázáshoz.

Itt épült meg a közelmúltban Magyarország talán legszebb ősmagyar emlékhelye, Novákfalva,

Az üdülőfalu madártávlatból.

mely valójában egy takaros üdülőfalu, mégis minden hazáját szerető magyar szinte szent helyen érzi magát attól a pillanattól, hogy a bejárathoz ér. Novákfalva egész területén az autentikus magyar népművészettel találkozunk. Remekművű székely-kapuja,

vagy a világon egyedülálló, különleges harangtornya kiváló fafaragó mesterek több éves munkáját dicséri. Számomra mégis legkedvesebb a falu határán körbefutó csodálatosan faragott kopjafasor.

 

A kopjafák a főbejáraton kívül egy-egy - mára már feledésbe merült - ősi magyar mesterséget, és a viseleteket mutatják be írással és domborművekkel ékesített formában,

míg a falun belüli kopjafákon a régi Magyarország minden egyes vármegyéjét, azok címerét, és a vármegyékre vonatkozó fontos      tudnivalót  olvashatja és csodálhatja a látogató.

Az építkezés ma is folyik. A közelmúltban épült meg a központi téren, egy hármas halmot jelképező szikla csúcsán elhelyezett korona és kettős kereszt, mely a magyar államiság emlékműve. Mögötte Nagy-Magyarország térképe látható. Itt zene teszi különlegesen ünnepivé a hangulatot.

 

Amikor ott jártam, az István a király c. rockopera ide illő részletei szóltak. Bevallom, egész elérzékenyültem a hely nagyszerűségétől

Az emlékhely mögött hatalmas jurtára emlékeztető faépítményen ácsmesterek dolgoztak. Teret adva természetes kíváncsiságomnak, megkérdeztem a munkásokat, hogy mi készül a kezük nyomán. Megtudtam, hogy ősmagyar múzeum, mely a honalapítást közvetlenül megelőző időszak tárgyi emlékeit, és különböző szokásait mutatja majd be. Középen, fönt egy kör alakú emelvény, mint egy kerek sziget magaslik az emberek feje fölé, mely csigalépcsőn közelíthető meg. Oda a sámánokkal és táltosokkal kapcsolatos dolgokat helyezik majd.

 

Másik félkész épületet is láttam, mely leginkább egy fából ácsolt szépmívű pajtaépületre emlékeztet. Most a munkások szerszámai és faanyagai vannak ott, de megtudtam, hogy a munkálatok befejeztével ásványtani gyűjtemény kap benne helyet.

 

A falucska apró faragott faházai körül a magyar vidéki színpompás virágai nyílnak, a parkban a különleges virágok, cserjék vagy fák nevei fatáblácskákon olvashatók a növények mellett.

Az étterem helyiségei Magyarország különböző tájegységeinek faragott vagy festett bútoraival vannak berendezve.

Különösen szép a tanácsterem faragott fa bútorzata. A falakon a magyar történelem egyes korszakainak magyar zászlói, címerei, a Himnusz és a Szózat művészi megjelenítése, vagy pl. a magyar királyok tablója látható.

Két dolgot azért meg kell említenem, ami számomra zavaróan kirítt ebből az egyébként egységesen remek környezetből:

  • Az étteremben ahelyett, hogy csángó, erdélyi, vagy egyéb tiszta forrásból származó hamísítatlan magyar dallamok szóltak volna, valami modern, nagyon nem odavaló zene szinte ricsajnak tűnő hangjai támadtak ránk, megzavarva az áhítattal vegyes hangulatot, ami az embert ebben a környezetben áthatja. (Tini lányom ugyan így gondolta…)
  • A recepciónál, hatalmas automaták kínálgattál a chips-et, coca-colát, és a modernkor szerintem egyáltalán nem idevaló egyéb termékeit. Bár a gépeket faragott faburkolatba építették, én így sem érzem elfogadhatónak a jelenlétüket. Nem, hiszem, hogy az ide látogató, aki eleve ősi hagyományainkkal, történelmünkkel és népművészetünkkel kíván megismerkedni, nem bírja ki az itt töltött időt ezek nélkül a mű dolgok nélkül… (Ha mégsem, szerintem, megvehetné ezeket a közeli falu, Velem kis boltjában.)

Mindössze ezt a két zavaró dolgot tapasztaltam, egyébként a legmagasabb elismeréssel kell illetnem Novák Urat, Novákfalva megalkotóját és tulajdonosát, és ajánlom mindenkinek, aki arra jár, hogy legalább egy kis szemlélődésre és egy jó magyaros ebédre, vagy egy kis borozásra térjen be ebbe a csodálatos üdülőfalucskába!

 

Megjegyzés: A beszámoló saját élményeimen alapszik, nem fizetett hirdetés! Úgy gondolom, az említett helyek színvonaluk miatt rászolgáltak arra, hogy nevükön nevezzem, és így minél többen megismerhessék őket.

 

Harcos Katalin

 

     
A HÉT VERSE

 

 Harcos Katalin

(szeretet mandala életfával)

 

 

Harcos Katalin

 

Nincs könyörület

 

Ásító szürkeség matat körös-körül.

Párát izzadnak dermedt betonfalak,

szmog áztatta park hűs esőnek örül,

dühödt szél vetkőztet, s arcunkba harap.

Nyárból tél lesz, s lásd, őszünk alig marad.

 

Zöld lomb rezeg, pár levél lehull pörögve,

- bár ideje volna, pompája alig van - itt

gyűlik egyre, mélán, összepöndörödve…

az októberi ködben fázósan így lakik,

s didereg haldoklón a fagyos hajnalig.

 

Korán alámerül a dobozváros.

Az este ezer ablakát zokogva elnyeli,

kong a tér, feslett csizmánk sáros

nyomot éget, s az aszfalt tompán felel neki.

Hűlt falak közt szűköl, ki teheti…

 

Aluljárók zugai ontják a magányt,

hajléktalanok osonnak vackukra épp

- egy koszlott párna, paplan - s valahány

személyes cuccon őrködnek. Komor a kép.

Kapaszkodnak a létbe riadtan e-képp.

 

És jön-megy a „se hall – se lát” tömeg;

egy térden kolduló apát tán meg sem lát.

Őt aggasztja, hogy az éhet elűzni mivel lehet,

míg télbe fordul az esőnedves világ.

Nincs ősz, nincs könyörület, csak pusztaság…

     
A hét képe

 

 

Szabolcsi Mihály:

Ősz a Bodrog parján

 

 

     
Irodalmi linkek
     
MÁSIK PORTÁLOM

 

szerelmes

Klikkelj az alsó képre, és légy másik portálom vendége is!

 

     
A HÉT HAIKUJA

日本美術

Budapesti Tavaszi Fesztivál -

Japán Nap   

Thália Színház

2009. március 21-22.

 

Harcos Katalin 

2009. Tavaszi Fesztivál

 

 

Thalia Színház, Japán nap –

 

Haikuíró verseny győztes haikui

Megadott téma: TAVASZ

 

1.
Bomlik a barka,
bársonya vígan feslik.
Ébred az élet.

 

 

2.
Hajnali harmat
gördül zsenge levélen.
Mosdik a reggel.

 

3.
Zsizsegő fűszál
talpamat simogatja.
Zsendül a világ.

 

 

 

     
A mandalák világa

Nagy siker, már 13 kiadást ért meg a mandalás öröknaptárunk.

 ***

Továbbra is várja az érdekklődőket a Halzer Györgyi szerkesztésében megjelent a mandalás öröknaptár sokadik, javított kiadása, amit főként Rita lányom és én illusztráltunk. Az év minden napjára egy-egy kép jut, amit bölcsesség és az aznapi név jelentése tesz egésszé.

A kiadvány szellemi anyja, kivitelezője, és kiadója

Halzer Dorottya és Györgyi. 

könyvborító

Beszerezhető a könyvesboltokbanonline AZ ALKOTÓMŰHELY  kiadónál.

A naptáron kívül sok más ajándékötlet is vár ott, (órák, faliképek, ékszerek stb.) Érdemes benézni a közelgő ünnepek előtt.

Szerinted is szép ajándék lehet?

Saját képtáramban  sok új mandalát találtok. De érdemes benézni a www.abbcenter.com/mandala oldalamra is!

Új kép

A  mandalára klikkelve Rita lányom új mandalás oldalára juthatsz.

***

Harcos Katalin: Életfa mandala

*** 

     

STARSTABLE Online csatlakozz te is egy remek közösséghez! Daisy BLOG    *****    Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! &#9205; Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK