Harcoska
HARCOS KATALIN Saját irásaim
     
Személyes oladaim
     
ABLAK A VILÁGRA
     
AKTUÁLIS ÚJ! 2018.02.14

 

 

     
VENDÉGKÖNYV
     
BÖLCSESSÉGEK
     
MÁSIK VILÁG

 

 

Klikkelj a képre, és lépj be Xabolcs webtanyájára!

Ez a harmatcsepp Gyöngyvirághoz vezet!

Térj be Andromédához! Fantasztikus!

 

     
     
KEDVENC PORTÁLJAIM
     
ÉRDEMES BENÉZNI!
     
Naptár
2018. November
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
     
Csevegő
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Számláló
Indulás: 2004-07-12
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
A legzöldebb ország... ÍRORSZÁG


A legzöldebb ország. . .

ÍRORSZÁG


Évekkel ezelőtt egy véletlen találkozás irányította figyelmemet az kelta kultúrára és az ír népre. Egy előadást hallottam Szent Patrikról (387-461), majd nemsokkal később részt vettem egy irodalmi esten, ahol ősi ír versek, balladák és dalok mellett megszólaltak mai szerzők művei is. Lebilincselő volt az előadás! A régi műveket hárfa kísérettel adták elő, mint hajdan a bárdok, visszarepítve így a hallgatót a századok alagútján a múltba.

Megfogott az ősi balladák hangulata, az ír zene különleges hangzása.

Következő lépes a tánccal való megismerkedésem volt. Fergeteges élményt jelentett a Lord of the Dandce monumentális tánc-shaw -t látni. Akkor még nem tudtam, hogy ez nem az eredeti ír tánc, csupán abból merített a koreográfus. Ma már ismerem a tiszta forrásból származó ősi táncokat, és a ma is élő eredeti néptáncot is.

Ezen az oldalon szeretnék kis ízelítőt adni ennek a népnek különleges kultúrájából, történelméből, és bemutatni ezt a csodálotas ZÖLD ORSZÁGOT.


Üdvözlés...

 

Biztos hallotátok már, hogy azt, mondják: sehol a világon nem olyan zöld a fű , mint Írosszágban. A különleges élénkzöld tájat ősi kővek,  jellegzetes kelta keresztek és zord várkastélyok romjai teszik ellenálhatatlanul kívánatossá az utazást kedvelők körében.  

kelta kőkereszt

Ezt a csodás tájat vendégszerető, vidám, tündérekben és manókban hívő, mesés lelkű emberek lakják. Falun ma is átlépik a házak küszöbét, hogy az alatta meghúzódó manókat ne háborgassák és nagyot kurjantanak, mielőtt a vizet az ajtón át kilöttyentik az udvarra, nehogy nyakon öntsék az arra tekergő aprónépet.

A kelták végig vándoroltak Európán, megfordultak és hosszabb időn át éltek törzseik Pannóniában is. Csodálatos régészeti leletek őrzik nyomaikat. Hosszú vándorlásaik végén, jó 2000 éve végül a mai Írország területén tudták megvetni lábukat úgy, hogy országuk, népük és kulturájuk a mai napig fennmaradt.

Írország

Történelmük a Magyar történelemhez hasonlóan viharos volt, és évszázadokon át el kellett viselniük az angolok uralmát, mégis megőrizték a határtalan életörömet, amit zenéjük, táncaik is sugároznak. Amikor az angol elnyomók ki akarták irtani ősi kultúrájukat, és megtiltották az anyanyelv használatát, de még a táncot is, leszorított karokkal, merev felsőtesttel, az asztal alatt virtuózan járó lábakkal ütötték a jellegzetes ritmust, és a tökéletességig fejlesztették a tánclépéseket.

Saint Patricks LifeA kerszeténységet a Krisztus utáni 5. században vitte el hozzájuk Szent Patrik, akit ma is az ország védőszentjeként tisztelnek. Az ország jelképeként ismert lóhere is innét származik. Mikor Szent Patrik megpróbálta megtéríteni az írek királyát, hosszú ideig képtelen volt meggyőzni az uralkodót, mert bár sok mindent megértett, de a szentháromság fogalmával nem tudott megbékülni. Egyszer egyik beszélgetés alkalmával St. Patrik kétségbeesetten próbálta igazát bizonygatni, miszerint a szentháromság léte nem lehetetlenség. Ekkor lepillantott a földre, és meglátott egy 3 levelű lóherét. Lehajolt érte és leszakítva a király elé tartotta: "Nézd Királyom! Atya, Fiú, Szentlélek - mutatott az egy tőről falakadó 3 kis levélre - szentháromság, és mégis egy, mint ez a 3 levél, ami egyetlen száron ül." Ekkor a király megértette végre őt, és megtért. 

Az ezt követő időszakban alakult ki a területen a kerszetény hitvilág, a druidák és a vikingek jellegzetes hagyományainak keveredését mutató egyedi ír kultúra. 

Kelta motívum / balKelta motívum / jobb

Aki a hiteles kelta történelemmel meg szeretne ismerkedni az alábbi magyar nyelvű forrást figyelmébe ajánlom:

Nagy Képes Világtörténet (Szerkesztő: Marczali Henrik) Elektronikus kiadás Internet 1998-1999.

  1. Közép-európai kelták http://www.mek.iif.hu/porta/szint/tarsad/tortenel/europa/marcali/html/04/04r02f03.htm
  2. Nyugat-európai kelták http://www.mek.iif.hu/porta/szint/tarsad/tortenel/europa/marcali/html/04/04r02f02.htm
  3. A kelták társadalma http://www.mek.iif.hu/porta/szint/tarsad/tortenel/europa/marcali/html/04/04r02f04.htm


 Kelta spirál

Kelták
Szabó Tamás  2004.09.17. 

A kelták egy indoeurópai népcsoporthoz tartoznak, ősi szállásterületük Közép- és Ny. Európában, az Alpok É-i nyúlványaitól Dél Németországig terjedt. I.sz.e. 1200-750 között szálltak meg a mai Dél-Franciaország és Spanyolország területét. Egyes csoportjaik i.sz.e 4-ik században elérték a Fekete-tengert is, létrehozva ezzel a jellegzetes keleti kelta kultúrát. Egy másik kelta ág, a galaták Szeleukida-ellenes szövetségesként hatoltak be Kis-Ázsiába (i.sz.e. 278-7). Győztes közreműködésükért kapták meg Észak-Frígia és Nyugat-Kappadókia területét, ahol jelentős volt kulturális hatásuk. Falusias településük a korai bizánci korig fennmaradtak.

A kelták előszeretettel szállták meg a magaslatokat, folyók által kettéosztott dombokat, folyóvölgyeket, ahol földműveléssel, állattenyésztéssel foglalkoztak.

A korai kelta korszak (i.e 700 körül) legismertebb lelőhelye az ausztriai Hallstattban feltárt temető. A sírok fejlett vasművességről, kiterjedt kereskedelemről, és jelentős szociális különbségről árulkodnak. A főnököket négykerekű halotti kocsival, fényűző bronz- és kerámiaedényekkel, a harcosokat kardjukkal temették. A köznép csak mindenapi használati eszközeit vitte magával a sírba.

A kelták már a korai korban élénk kereskedelmet folytattak a görögökkel. Az i.sz.e. 5-ik században jött létre Hessen és Észak Bajorország körzetében a La Téne-kultúra, amely a Kárpát-medencébe is eljutott. Ebben a korban a fontos kereskedelmi útvonalak és magaslati erődítmények mellett jöttek létre a megerősített városok: oppidumok

A korban a relatív túlnépesedés miatt egyes törzsek hódító hadjáratokat vezettek Itáliába, feldúlták Rómát (i.sz.e. 390 körül). Az Alpoktól délre az Adria partján létrehoztak egy 60 km széles és 100 km hosszú területet, Ager Gallicust, amely a Tevere völgyének kereskedelmét ellenőrizte. 

A kelták először i.sz.e 4 században jelentek meg a Kárpát-medencében. A régészeti leletek szerint először a kisalföldet szállták meg. Az i.sz.e. 3-ik századra érték el a Dunát, mert az illérek sokáig tartották magukat. A térségben való teljes elterjedésükre 279 (delphoi vereség) után került sor.

I.sz.e. 279-276 között hadjáratot vezettek a mai Görögországon keresztül Anatóliáig, 230-ig bekövetkezett vereségükig fosztogatták a környező törzseket. 

I.sz.e. 1 százas első felében fordulat következett be a kelták életében, a dákok több kelta törzset megvertek.

Uralmuk hanyatlása keleten a kelta nyelvterületek elvesztésével kezdődött.

A következő jelentős kelta vereséget i.sz.e. 58-51 között szenvedték el. Julius Caesar hadjárata során legyőzte Vercingetorix vezetése alatt egyesült gall törzseket.

Julius Caesar leírása szerint a kelták ekkor törzsi közösségekben éltek, vezetőjük a király volt. Őt a társadalmi rangsorban a katonai arisztokrácia (eques) és a szabad földművesek (plebs). Különleges jogállásúak voltak a katonai rétegből kivált, és a fölé emelkedett druidák (druides), akik a vallási feladatokat látták el. Gazdaságuk a gabonatermelésre, az állattenyésztésre támaszkodott, a felszín és éghajlat változásával hol az egyik, hol a másik volt jelentősebb.

I.sz.u. 61 Iceni Boedikca vezetésével tört ki felkelés, kezdetben sikeres, majd leverik, Boedica öngyilkos lett.

 

Vallás:

 

 A kelta vallásról a kortárs szerzők kevés adattal szolgálnak. A fennmaradt érmék, kisplasztikák szerint a sokistenhit korai szakaszában jártak. Feltehetően gyakoriak voltak a helyi istenek.

Mivel az istenekről csak töredékek maradtak fenn rokonságukat, kapcsolataikat nem lehet megállapítani.

A vallás fontos istenei:

                                   Ezus – hadisten

                                   Taranis - viharisten

                                   Cernunnos – alvilág istene

                                   Dagda – mindenható jó isten

                                   Goibniu – kovácsisten

                                   Lug – művészetek, mesterségek istene

                                   Morrígan – termékenység istennője.

Fontos szerepet játszanak még az isteni állatok: bika, vadkan, ló és holló. Valószínűleg hittek a lélekvándorlásban.

A világot kétféleképpen ábrázolják: szárazföld és óceán. A föld nőnemű és jó, az óceán hímnemű és démonikus erővel rendelkezik.

Az óceán közepén van a túlvilág, a boldogok szigete az Avallon, ahol az „örökifjú holtak” zenével és harci játékokkal szórakoztatják magukat. A kelta mitológia nyomai az irodalomban is fennmaradtak, epikus mondák és verses regények formájában (8-9-ik sz.-i ír és walesi sagák)

 

Művészet:

                                       Kereszt

A kelták leginkább az ún. kisművészetekben hoztak létre maradandó alkotásokat. Magas színvonalat ért el iparművészetük. A mesterek sajátosan ötvözték a görög és etruszk művészet díszítőhagyományait. A különféle minták vég nélküli ismétlése új szimbólum rendszert teremtett. A kelta művészet első korszaka, az ún. szigorú stílus a La Téne-kor kezdetétől (5-ik sz.) az i.sz.e. 4 század közepéig tartott. Ez jellegzetesen udvari művészet volt, ami magán viselte a folyamatos kísérletezés nyomait. A számos iparművészeti emlék (ékszer, viseleti tárgy) a pártfogók igényei szerint készültek.

I.sz.e. 4 század közepe után a korai stílust felváltotta az „érett” vagy „szabad” , ún. Waldalgescheim stílus, amely nevét a páratlanul gazdag fejedelmi együttesről kapta.

Az új stílus kialakulását az i.sz.e. 3 századi hódítások segítették elő. A meggazdagodó réteg új igényeket táplált a művészetek felé. Így jött létre, az ún. plasztikus stílus, amelyet harsány színhatások jellemezetek (kar- és lábperesek)

A kelta művészetben i.sz.e 1 században nagyfokú hanyatlás figyelhető meg. Ez alól a Brit szigetek műhelyei jelentenek kivételt. A szárazföldi kelta kézművesség színterei ekkor az oppidumok, ahol tömegtermelésre berendezkedett műhelyekben állították elő az egyszerű, praktikus használati eszközöket.

E korszakban született meg a kelta éremverés. A római hódítás után egyes oppidumok megtarthatták az éremverés jogát, ezzel elégítve ki a helyi pénzszükségleteket.

Kultúrájuk az európai fejlődésben még sokáig nyomon követhető.

 

Nyelvek:

 

A kelta nyelvek az indoeurópai nyelvcsalád kentum ágához tartozó nyelvek. A kelta nyelveket az ókorban nagy területen beszélték, de ez a nyelvterület folyamatosan csökkent. Ma Írország és Skócia nyugati peremvidékére, Walesre és Bretagne-ra korlátozódik. Beszélőinek száma egymillió körül van, többségük walesi. Földrajzi alapon két részre oszthatók: a szárazföldi (kontinensen beszélt) és a szigeteki (a Brit szigeteken beszélt). Ez utóbbihoz tartozik a breton nyelv, akinek beszélői az angolszász hódítás folyamán menekültek vissza a kontinensre. A kontinentális nyelvek mind kihaltak, jobbára a latin szorította ki őket a római hódítás hatására.

A szigeti nyelvek nyelvészetileg oszthatók két csoportra: gael nyelvekre, és brit nyelvekre. Az előbbihez tartozik az ír, skót, és manx nyelv, a brithez a kymru, korni és breton nyelv.

A legkorábbi kontinentális nyelvemlék az i.sz.e 6 századból (leponti) a legkorábbi az i.sz.u. 4 századból (gael, Ogam) származik. 


Néhány szó az ír táncokról...

 Hey tánc

A ma táncolt ír táncok kialakulásának történetét homály fedi, azonban az biztos, hogy a korai kelták vándorló életmódja, a más népekkel való találkozások nyomot hagytak, befolyást gyakoroltak az évszázadokon át alakuló és változatos stílusokban megjelenő táncokban.

 

Legvalószínűbb, hogy az ősi druida vallási rituálékon a szentként tisztelt tölgyfát körültáncoló és a Nap előtt tisztelgő körtáncok voltak a legrégibb tisztán kelta táncok.

Kelta tölgy

Hajdan ezt a táncot csak a druida papok, tehát csak férfiak járták. Ezek nyomai fellelhetők a mai úgynevezett  „light” táncokban, melyeket ma is sokszor körtánc szerűen, jellegzetes saruszerű, fűzős cipellőben táncolnak.

 

Bár az 5. században felvett kereszténység erősen hatott az ír társadalomra, a parasztok mégis megőrizték eredeti hagyományaikat, zenéjüket és táncaikat.

A 12. században az agol-normann hagyományok hatottak a leigázott ír falvak lakóira, beépültek, változtattak stílusukon. Az első ismert írásos történelmi forrás, mely az ír táncot említi a 16. századból való levél, melyet I. Erzsébethez írt Sir Henry Sydney 1569-ben. Levelében Galway-i ír „jig”-et táncoló lányokról ír. Ebben az időben három fõ ír táncstílus: az ír „Hey” (Irish Hey), a hosszú tánc (Rinnce Fada) és a „Trenchmore” volt ismeretes, melyek lépéseit már le is jegyezték. Akkora sikert arattak a megszálló britek körében, hogy a  Trenchmore-t az angol királyi udvarban is átvették és táncolták. Talán legnépszerűbb tánc a mai Reel elődje, a „Hey” volt. Ebben a nők szökellő tánclépésekkel a férfiak között kígyózva haladtak .  Az írek a ravatalok mellett, virrasztások során is táncoltak. A gyászolók egymást követve körbejárták a koporsót dudazenére. Táncaikat egyébként dudán és kisméretű, ölben tartott hárfán játszott zenével kisérték. Később ezt kiegészítette érdekes üdőhagszerük, a "bodran".  A 18. században szokássá vált, hogy feltűnő ruhákba öltözött táncmesterek járták a falvakat és tanították a táncokra a lakosságot.

Kelta körmotívum

A ma ismert ír táncok két nagy csoportba sorolhatók: a saruszerű cipőben táncolt „light”  és a kopogós cipőben táncolt „hard” táncokra.

 

Light táncok: a 4/4-es ütemű Reel, a 6/8-os ütemű Light Jig, és a talán legelegánsabb és különlegesebb, 9/8-is ütemű Slip Jig.

 

Hard táncok: a legegyszerűbb kopogós tánc a Treble Jig, ennél nehezebb a 2/4-es vagy 4/4-es ütemű Hornpipe, végül a Treble Reel –t leginkább az Egyesült Államokban táncolják.

 

Ismeretes még a Set Dance, melyet kemény, de kopogó nélküli bőrcipőben, 32 különböző, hagyományos dallamra táncolnak. A kocsmákban, családi összejöveteleken leginkább ezt járják.

 


Tudjátok-e, hogy a néhány évvel ezelőtt Magyarországra települt Ronan Morgannak köszönhetően mára hazánk írtánc nagyhatalom lett? Az egyik legkülönlegesebb show az Irish Dance Invasion is itt, Magyarországon született.

Koreográfia: Stephen Scariff és Ronan Morgan. Írta és rendezte Alföldi Róbert.  A zenét szerezte: Máiréad Nesbitt és Kasza Tibor.  Szólót táncolnak: Hollaubek Ágnes, Hsiao Yi-han, Stephen Scariff és Ronan Morgan.

Irish Dance Invasion

Az ősbemutató 2003. november 1-jén volt, azóta világszerte sok helyen nagy sikerrel mutatták be a produkciót.

Ronan Morgan alapította meg az első akreditált Autentikus Ír-sztepp Tánciskolát Budapesten, ahol ma már több mint 100-an tanulják ezeket a különleges táncokat. Akkora a túljelentkezés, hogy néha több mint egy évig kell várni arra, hogy hely legyen a jelentkezőknek. 

Tánccipők 

Már a múlt évben is komoly sikereket értek el az iskola tanulói a müncheni nemzetközi ír táncversenyen, idén azonban minden képzeletet felülmúlóan szerepeltek a Ronan Morgan Autentikus Ír-sztepp Tánciskola tagjai.

A 2004. május 15-16-án megtartott versenyen (Munich Feis 2004) résztvevő 51 magyar táncos, összesen 38 arany-, 37 ezüst- és 46 bronzérmet nyert el.

 Gratulálunk és további sok sikert kívánunk nekik és tanáraiknak! 


FIGYELEM!

Az Irish Feet Ír Sztepp Tánccsoport kezdő tanfolyamokat indít az alábbi időpontokban:

Február 14. (hétfő) 19-20 óra és március 4. (péntek) 18-19 óra.
8 alkalmas bérletet lehet váltani, melynek ára 4500 Ft. Az első óra bemutató (ingyenes) óra, ahol
egy kis ízelítőt adunk az ír táncok világából egy rövid táncbemutató keretében, megismerkedhetnek a
táncosokkal, a tanárokkal. Beiratkozni itt vagy a következő (tanítási) órán lehet.

Előzetes jelentkezéseket írásban fogadunk el (
ellancs@freemail.hu ) legkésőbb február 28-ig.

A tanfolyamok helye: Marczibányi tér 1., Kodály Z. zenei ált.iskola tükrös terme. (A két Mammut
közötti u. - Lövőház u. - végén található a Marczibányi tér.)

Ambrózy Erzsébet (koordinátor 06/20/9784-345
)


Midwinter

Kelta karácsony

Yule a Nap visszatérésének ünnepe. Az éjszakák most a leghosszabbak. A napfordulótól kezdve egyre hosszabbodnak a nappalok. A fény újjászületik, napról napra erősödik. A fény és a sötétség közti örök harcban ismét a Fény kerekedik fölül. A legtöbb hagyomány, a wicca, a pogányság szerint a Nap képviseli az istenség Férfi-aspektusát, és halála, újjászületése a Téli Napforduló idején a régi napév halálát és az új születését reprezentálja. Ez az örök harc számtalan hagyományban megjelenik, különböző jelképes formákban: a Tölgykirály (a Növekvő Év istene vagy az Isteni Gyermek) és a Magyalkirály (a Fogyó Év istene vagy a Sötétség Ura); Yule idején a Tölgykirály meghódítja a Magyalkirályt. Litha, vagy a Nyári Napforduló idején a Magyalkirály győz.

Midwinter a Midsummer ellenpontja a sötétség, homály, titkok győzelme, uralma. Midsummer idején a Napisten, Sunna teljes erejében tündököl, és minden titokra rávilágít, semmi sem marad rejtve fénye elől. A hosszú sötét téli éjszakákon azonban minden elrejt a jég, a hó. Sötét és titkos helyükön várják újjászületésük idejét, a téli napforduló éjszakáját. Ezen az éjszakán, az "Anya Éjszakáján" kezdődik az északi népeknél a Yuletide, ami Tizenkét Éjszakán át tart, (dec. 20. - december 31.) és e Tizenkét Éjjel reperezentálja az óév elmúlását, valamint az új esztendőt tápláló folyamatot.

A szó jelentése: "Kerék." Az ősi kaldeusoknál a yule szó "kisded"-et, "kisgyermek"-et jelentett. Az új mindig a régi helyébe lép, az élet folyton megújuló ciklusa vég nélkül folytatódik.

Az istenség neve kultúránként különböző; az északi népeknél és az angolszászoknál Balder, a keltáknál Bal, stb.Az eltérő nevek ellenére könnyen azonosíthatók. Yule-istenségnek tekinthető minden Újszülött-isten, Napistenek, Anyaistennõk és Istennőhármasságok. Legismertebb közülük Dagda és Brighid, Dagda lánya. Brighid tanította meg a kovácsokat a tűzzel bánni és a fémmesterségre. Az õ lángja, mint az új fény lángja elűzi a lélek és az elme sötétségét, Dagda üstje pedig biztosítja, hogy a Természet mindig gondoskodhasson gyermekeiről.

Szimbolikája

a Nap újjászületése, az év leghosszabb éjszakája, a Téli Napforduló, Befelé tekintés, a Jövő tervezése

Szimbólumai

Yule-tuskó, örökzöld ágak vagy koszorú, az ajtóra akasztott magyal, fagyöngy, aranygyertyák, szegfűszeggel megszurkált gyümölcsökkel teli kosár, illatos növények párologtatása, karácsonyi növények, (pl. karácsonyi kaktusz, poinsettias).

Növényei

babérbogyó, szentelt bogáncs, örökzöld, szentelt tömjén, babér, fagyöngy, tölgy, fenyő, zsálya, sárga cédrus

Ételei

citrusfélékben áztatott köményes sütik, gyümölcsök, diófélék, sertésételek, pulyka, tojáslikőr, gyömbértea, fűszeres almabor, wassail, (fûszeres ital sörből és borból) vagy báránybunda (ale, cukor, szerecsendió, sült alma).

Füstölői

fenyő, cédrus, babérbogyó, fahéj

Színei

piros, zöld, arany, fehér, ezüst, sárga, narancs

Ékkövei

rubin, vérkő, gránát, smaragd, gyémánt

Ünneplése

szenténekek éneklése, mulatozás a fák körül, Yule-tuskó égetése, Yule-fa díszítése, ajándékváltás, csók a fagyöngy alatt

Varázsigék

béke, harmónia, szeretet és növekvő boldogság

Istenségei

Brighid, Isis, Démétér, Gaia, Diana, a Nagy Anya; Apollón, Rá, Odin, Lugh, a Tölgyfakirály, az Egyszarvú, a Zöld Ember, az Isteni Gyermek, Mabon

     
A HÉT VERSE

 

 Harcos Katalin

(szeretet mandala életfával)

 

 

Harcos Katalin

 

Nincs könyörület

 

Ásító szürkeség matat körös-körül.

Párát izzadnak dermedt betonfalak,

szmog áztatta park hűs esőnek örül,

dühödt szél vetkőztet, s arcunkba harap.

Nyárból tél lesz, s lásd, őszünk alig marad.

 

Zöld lomb rezeg, pár levél lehull pörögve,

- bár ideje volna, pompája alig van - itt

gyűlik egyre, mélán, összepöndörödve…

az októberi ködben fázósan így lakik,

s didereg haldoklón a fagyos hajnalig.

 

Korán alámerül a dobozváros.

Az este ezer ablakát zokogva elnyeli,

kong a tér, feslett csizmánk sáros

nyomot éget, s az aszfalt tompán felel neki.

Hűlt falak közt szűköl, ki teheti…

 

Aluljárók zugai ontják a magányt,

hajléktalanok osonnak vackukra épp

- egy koszlott párna, paplan - s valahány

személyes cuccon őrködnek. Komor a kép.

Kapaszkodnak a létbe riadtan e-képp.

 

És jön-megy a „se hall – se lát” tömeg;

egy térden kolduló apát tán meg sem lát.

Őt aggasztja, hogy az éhet elűzni mivel lehet,

míg télbe fordul az esőnedves világ.

Nincs ősz, nincs könyörület, csak pusztaság…

     
A hét képe

 

 

Szabolcsi Mihály:

Ősz a Bodrog parján

 

 

     
Irodalmi linkek
     
MÁSIK PORTÁLOM

 

szerelmes

Klikkelj az alsó képre, és légy másik portálom vendége is!

 

     
A HÉT HAIKUJA

日本美術

Budapesti Tavaszi Fesztivál -

Japán Nap   

Thália Színház

2009. március 21-22.

 

Harcos Katalin 

2009. Tavaszi Fesztivál

 

 

Thalia Színház, Japán nap –

 

Haikuíró verseny győztes haikui

Megadott téma: TAVASZ

 

1.
Bomlik a barka,
bársonya vígan feslik.
Ébred az élet.

 

 

2.
Hajnali harmat
gördül zsenge levélen.
Mosdik a reggel.

 

3.
Zsizsegő fűszál
talpamat simogatja.
Zsendül a világ.

 

 

 

     
A mandalák világa

Nagy siker, már 13 kiadást ért meg a mandalás öröknaptárunk.

 ***

Továbbra is várja az érdekklődőket a Halzer Györgyi szerkesztésében megjelent a mandalás öröknaptár sokadik, javított kiadása, amit főként Rita lányom és én illusztráltunk. Az év minden napjára egy-egy kép jut, amit bölcsesség és az aznapi név jelentése tesz egésszé.

A kiadvány szellemi anyja, kivitelezője, és kiadója

Halzer Dorottya és Györgyi. 

könyvborító

Beszerezhető a könyvesboltokbanonline AZ ALKOTÓMŰHELY  kiadónál.

A naptáron kívül sok más ajándékötlet is vár ott, (órák, faliképek, ékszerek stb.) Érdemes benézni a közelgő ünnepek előtt.

Szerinted is szép ajándék lehet?

Saját képtáramban  sok új mandalát találtok. De érdemes benézni a www.abbcenter.com/mandala oldalamra is!

Új kép

A  mandalára klikkelve Rita lányom új mandalás oldalára juthatsz.

***

Harcos Katalin: Életfa mandala

*** 

     

STARSTABLE Online csatlakozz te is egy remek közösséghez! Daisy BLOG    *****    Érdekelnek a zenei újdonságok? Kattints! &#9205; Popusz: Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több.    *****    Halihó! Néhány újdonság a G-Portál Histórián! Toljuk meg az év végét, kovácsoljunk közösséget ismét! Csatlakozol? :)    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK