Harcoska
HARCOS KATALIN Saját irásaim
     
Személyes oladaim
     
ABLAK A VILÁGRA
     
AKTUÁLIS ÚJ! 2018.02.14

 

 

     
VENDÉGKÖNYV
     
BÖLCSESSÉGEK
     
MÁSIK VILÁG

 

 

Klikkelj a képre, és lépj be Xabolcs webtanyájára!

Ez a harmatcsepp Gyöngyvirághoz vezet!

Térj be Andromédához! Fantasztikus!

 

     
     
KEDVENC PORTÁLJAIM
     
ÉRDEMES BENÉZNI!
     
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
     
Csevegő
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Számláló
Indulás: 2004-07-12
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Bemutatom Molnár Évát! VAVYAN FABLE oldala


Mottó:  „visszasugárzom,

            amit kaptam, mint a kő

            a Nap melegét.”

                                Fodor Ákos

 


Evyen most...

Hogyan lettem Fable rajongó...

Hogy megérts, kicsit vissza kell mennünk időben... egészen tini koromig. Az a mindig kitünő, tipikus "kékharisnya" voltam akkoriban, aki szentírásnak vette amit a tanárok mondanak. Apukámmal gyakran voltak vitáim, mert amikor háborús és 56-os emlékeiről mesélt, azok sehogy sem egyeztek azzal, amit a suliban tanultunk. Időbe telt, mire megértettem: a politika az események megmásításával, vagy a valóság egy részének elhallgatásával óriásit tud csavarni a dolgokon...

Ugyan így voltam az irodalommal. Vézna, szívbeteg kislány voltam, sok időt töltöttem kórházban, így hamar rákaptam az ovasásra. Rajongtam érte, de kézbe nem vettem volna azt, amit "ponyvának" cimkéztek. Megvetettem a 13-14 évesek felsőbbrendűsével azokat, akiknek Pl. Raymond Chandler vagy ne adj Isten Rejtő Jenő könyvét láttam a kezükben. 

Aztán jött a vargabetű az életemben, ami minden addigit felborított: életem első szerelmi aktusából gyerekfejjel terhessé váltan férjhez mentem. Ekkor 3. gimibe jártam, tavaszi szünetben volt a hevenyészett esküvő. Házasságom igen rövid volt. Két héttel a nagy nap után visszaköltöztem a szüleimhez, beültem újra az iskolapadba és tanáraim hallgatólagos beleegyezésével befejeztem az évet. A nyarat már veszélyeztetett terhes ként a Bakáts téri kórház terhespatológiáján tölöttem, szigorú fekvésre kárhoztatva. (Akkoriben a 164 cm magasságommal mindössze 40 kilót nyomtam, és alig voltam túl egy szívizom gyulladáson.) És jöttek a könyvek egymás után... de egy idő múlva egyik sem tudott már lekötni. Ekkor egyik szobatársam rámtukmálta Rejtő Jenő: Menni vagy meghalni című könyvét. Fintorogva vettem kézbe... majd le sem tettem, amig az utolsó mondatig ki nem olvastam. Akkor, ott jöttem rá: soha nem szabad olyasmiről véleményt alkotni, amit nem ismerünk!

A benn töltött hónapok alatt elolvastam Rejtő összes fellelhető könyvét. Rájöttem zsenialítására, élveztem és értékeltem egyéni humorát, és a sorok közt megbújó mondanivalót. Itt már nem álltam meg. Jött Agata Cristi, R. Chandler és a többiek. Aztán szeptemberben, alig 18 évesen, terhességem 28. hetében megszültem Rita lányomat. Kislányom elmúlt 3 hónapos mire először kézbe vehettem és megszoptathattam. (Addig éjjel-nappal 3 óránként rendszeresen kézzel fejtem a tejet, hogy ha a gyerek életben marad, legyen tejem.) Az elkövetkező évek alatt olvasásra alig jutott időm. Tanultam, gyereket neveltem és elláttam a háztartást. Időközben férjhez mentem, és 1987-ben megszületett második lányom: Mimi. Ebben az évben történt, hogy egy délutáni séta közben nevetgélésre lettem figyelmes. Egyik kismama társam olvasott az udvarban és önfeledten nevetgélt közben. Vavyan Fable első könyvét tartotta a kezében. Azonnal kölcsön kértem, hiszen ki voltam éhezve egy kis mosolyra. Lebilincselő volt a regény. Semmihez nem hasonlítható hangvételű és stílusú, sodró lendületű, szenvedéllyel és különös humorral fűszerezett olvasmányra találtam. Ettől kezdve lestem a könyves standokat, látok-e az írónőtől újabb könyvet. Szerencsére igen termékeny volt. Egyik kötet a másikat érte, én meg végigolvastam valamennyit, - a mai napig.

Ma már hiszem, hogy könyveit egykor tanítani fogják, ahogy Rejtő írásai is tananyaggá váltak az egyetemek irodalom szakos hallgatói számára. A könnyed, egyéni stílus mögött, ha figyelsz megtalálod a komoly mondanivalót és az éles társadalomkritikát - vagy ha úgy jobbantetszik: a görbe tükröt, amit elénk tart az írónő.

Azt hamar megtanultam, hogy könyveit kölcsönadni nem érdemes, mert csak nagyritkán jutott vissza hozzám az első pillanattól nagy becsben tartott iromány. Volt regény, amit háromszor is megvettem, mégsincs most belőle, mert családtagjaim vagy barátaim valamelyike lecsapott rá, és "elfeljtette" visszahozni. Hát így kezdődött... 

Azért a lovak az igazi szerelmei... 

A folytatás...

Akkoriban Pomázon laktuk... Egy alkalommal barátaink (Kornél és Dagadt) kertipartira invitáltak. Megérkezve láttuk, hogy nem csak mi vagyunk hivatalosak, hanem a házaspár több, számukra ismeretelen barátját is vendégül látta. Különleges kisugárzása miatt első pillanattól felfigyeltem egy magamkorú nőre, aki vonzó, élettel teli, és csupa nevetés volt... Azt hiszem jellegzetes hangja is sok férfit tűzbe hoz. Ismerősnek tűnt, de sokáig nem jöttem rá, miért. A bemutatkozáskor hallott valódi neve ugyanis számomra akkor még nem mondott semit. Egy darabig mellé kerültem az asztalnál, majd szembe vele. Aztán valahogy, szokásos rajongásommal mesélni kezdtem Évi akkoriban megjelent új könyvéről, aminek következtében kuncogás vett körül. Ekkor tudtam meg, hogy maga Vavyan Fable ül velem szemben . Villámszerűen hasított belém a felismerés: a könyvek hátoldalának képeiről ismerős ez az arc! Mai napig emlékezetes számomra ez az első találkozás. Egy közvetlen, szerény, remek humorú, igazi egyéniséget ismerhettem meg személyében. Szerencsésnek érzem magam, hogy az élet egy ilyen különleges emberrel hozott össze.Pillanatkép ember- és állat-közelből…

 

Évekkel ezelőtt Meseanyó meseszép tájon, a Pilis lábánál vásárolt birtokot. Felépítette rá mediterrán stílusú otthonát, amit ápolt kert ölel körül. A ház közvetlen szomszédságában kapott helyet a volt öreg major területén a „gyiálda”, amit kezdetben Vis Mayornak, ma - talán a rossz ómen elkerülése érdekében - Old Majornak hívnak.

 

Délután 4 körül érkezem a bejárat elé. Amint a lovász meglát, szalad, és jelzi érkezésemet. Egy perc múlva „Ev” tessékel be a kapun. Egyenesen a lovakhoz megyünk, akik az eső elől fedett helyükön kerestek menedéket.

Az istállóban a tiszta széna és a jólápolt lovak fűszeres illatának keveréke fogadja a belépőt. Az állásokban halkan ropogtatják a szénát a táltosok, vagy önitatójukból ügyesen isszák a friss vizet. Kiegyensúlyozott, kedves jószág valamennyi, érződik rajtuk a szeretetteli, szakszerű bánásmód. Ha egyszer lovam lesz, csak ide hozom. (A saját állatok mellett bértartást is vállalnak.) Az írónő a tulajdonos büszkeségével kísér kedvenceihez. Egyértelmű: egyenrangú társaknak, valódi barátainak tekinti a lovakat: Tangót a gyönyörű frízt, Kentát, Rékát, Bentley-t, aki Réka fia, Mázlit, Csitrit és a többieket. Több mint tízen vannak, végigsimogatom valamennyit. Valószínű érzik, hogy őszinte szeretettel fordulok feléjük, mert szívesen elfogadják közeledésemet. Beszélek hozzájuk… nekem is barátaim. Bemegyünk Bentley-hez az állásba, Évi hozzá bújik. Miközben a nyakát ölelem, homlokát simogatom, besündörög a kutyafalka is. Basa, a busafejű újfundlandi kezdi a sort, aki fajtáját meghazudtolva nem tud úszni, (ugyanis eredetileg vízi mentőkutya) viszont nagyon szereti, ha szeretgetik, becézgetik… Egyszerűen kikezd velem a kópé! Hatalmas mancsaival, orrával addig bökdös, míg a ló simogatásával fölhagyva az ő kényeztetésébe nem kezdek. Talpig férfi az eb. J

               Éva a falkavezér...

Különös hangulat lengi körül a majort. Az állatok közelében vágyat érzek, hogy megérintsem, magamhoz öleljem őket. Ahogy átölelem a ló nyakát, hozzásimítom arcomat, átforrósít a felém áradó erő, energia. Öröm jár át és nyugalom. Ugyanúgy érezhető az aurájuk, mint az embereké.

- Ma már köztudott, hogy a lovakkal való testközeli érintkezés önmagában is gyógyító erővel bír, ugyanúgy, mint egyes fák érintése – meséli apró termetű kedvencem – és én tudom, érzem, hogy így van… Barackfámról beszélek neki, amelyiknek a törzsét ha átölelem, és hozzásimítom fájó homlokomat, elmúlik a fájdalom.

- Igen – mondja – de akkor neki fáj tovább…

Megdöbbenek. Erre eddig még sosem gondoltam. Milyen önző is az ember – nyilall belém! Felhasználjuk a környezetünket a céljaink érdekében, tekintet nélkül arra, milyen kárt okozunk vele…

Éva most is a környezetért aggódik. Az Esztergom – Budapest közé tervezett elkerülő út nyomvonalának kijelölése folyik esztelenül, az erdők-mezők, a védelemre érdemes természeti környezet rombolásával, holott lenne logikus és sokkal kisebb károkozással járó megoldás is. Megpróbálunk összefogni, nyomást gyakorolni a hatóságokra, hogy a jobb változat mellett döntsenek. Bár… ma nagyon nehéz a hatóságok döntéshozóival eredményesen vitába szállni.

Mivel az eső elállt, a lovak elhagyva az állásokat kiszáguldanak a külső karámba, és azonnal körülveszik a frissen kaszált fűhalmot: büféasztalhoz járulnak, és vígan csemegéznek.

                 Kaszinóznak a négylábúak...

Míg gyönyörködöm áramvonalas, izmos testükben Évit megtámadja egy éhes darázs. Talán a dinnye illatát érezte meg, amit nemrégiben a kezében fogott. Nem üti le. Szól hozzá, óvatosan elhessenti. Körülöttünk a kutyák letanyáztak… egyikük a lábaimnál fekszik, olyan közel, hogy érzem minden lélegzetvételét. Halkan beszélgetünk, de nem vagyok képes levenni szememet a lovakról. Idillikus. Ember és állat közt itt tökéletes a harmónia.

Az idő észrevétlenül száguld, lassan ideje hazaindulni. Erővel és melegséggel telítődve intek búcsút vendéglátómnak és kedvenceinek.

Még a kapu felé megyek, máris visszavágyom…


Vavyan Fable eddig megjelent regényei:

 

 1. A pokol is elnyeli
 2. A halál zsoldjában
 3. A Halkirálynő és a kommandó
 4. Mesemaraton (Már a boltokban kapható!)
 5. A Halkirálynő és a dzsinnek
 6. Kriplikommadnó
 7. Ki feküdt az ágyamban?
 8. Halálnak halálával
 9. Démontangó
 10. Ébredj velem!
 11. Fattyúdal
 12. My Fair Lord
 13. Édes, mint a bűn
 14. Álomhajsza
 15. A pepita macska (Néhol az új kiadás még kapható)
 16. Mogorva nyár
 17. Vis Mayor
 18. Jégtánc
 19. Kyra Eleison
 20. Szennyből az angyal
 21. Tűzvarázs
 22. Könnyű álom
 23. Sárkánykönny
 24. A Hold forró jegén
 25. Varázscsók
 26. Vakvágta
 27. Vészbejárat
 28. Tündértánc
 29. Ezüstegér
 30. Nászjelentés (Néhol az új kiadás még kapható)
 31. Tíz kicsi kommandós (A közelmúltban került a könyvesboltokba, talán még beszerezhető)

Ízelítőül egy kis részlet Vavyan Fable: Tíz kicsi kommandós című regényéből 

Vis Mayor:

  Az irodámban ültem, fél farral a büféasztalon, egyik kezemben csészével, a másikban kiskanállal. Midőn a régen várt jelenés a szobába toppant, tetőtől talpig beittam látványát.

   Szerelmesem sudáran járt, nem bicegett. Combja hossza, íves csípővonala, leheletszerű dereka változatlanul felcsigázott. Hevesen a két tenyerembe vágytam természetes anyagú, maguktól tökéletes, hetyke melleit. Számra, fogaimra kívántam igéző nyakát. Gyönyörködtem félédes mosolyában. Mivel ragyogó, jégmadár kékségű tekintettel nézett rám, azt hittem, réges-rég tud mindent, és megértett-megbocsátott.

   Arra persze ügyeltem, nehogy láttassam a bennem dúló érzékvihart. Egyik szemöldökömet felvonva, barátságosan szemléltem a közeledőt. Férfiasan hatalmas lelkierőm kimutatása végett tizedpillanatra se szüntettem be ténykedésemet, vagyis szakadatlanul kanalaztam a cukrot a kávéba.

   Kyra megállt előttem. Érdeklődve figyelte, ahogy a szirup átcsapott a csésze peremén, és a sűrű, barnás ragacslé leszuttyogott a nadrágom térdére, hanyagul himbált lábamra, cipőm orrára, a padlóra.

   Ezáltal némileg kiestem annak domborításából, miszerint higgadt és laza vagyok, s nekem már-már mindegy, nőm mit művel, merre jár.

 

Kyra:

   Ha a szamuráj átplasztikáztatta volna az arcát, akkor is ráismerek a viselkedéséből. Olyannyira vis mayoros volt, amilyen senki más nem lehet. Míg végigvonultam az irodán, ő régóta nélkülözött, szatírosan vetkőztető tekintettel bámult rám. Azzal a lázasító nézéssel, amelynek legenyhébb következményeként is fehér- és ágyneműt kell cserélni. És persze óvakodott kitárt karokkal felém repesni, ám ahogy a puszta szemmel történő felfalásomba feledkezve csak rámolta és pakolta kávéjába a gyilkos szénhidrátokat, hát azzal elég sokat elárult mindabból, amit leplezni kívánt…

 

… Megtapasztalván a szamuráj eltűnési viszketegségének kiváltó okait, visszamenőleg megbocsátottam eltávozásait. Következőleg önmagammal is kiengesztelődötten, derűs szívvel kaptam ki az asztal szélén ücsörgő pasas kezéből a túláradt szilkét, és szenvedélyesen besodródtam combjai közé. Ujjaim a nyakára tapadtak, szám a szájára, kifulladásig.

   - Nem haragszol? - kérdezte egy végtelenül hosszú csókkal később.

   Ekkorra egymáshoz ragasztott minket a kezén, farmernadrágján végigfolyt cukorszirup.

   - Szeretném letépdesni a ruháinkat – nyögtem, vágytól félaléltan. Szenvedelmünk zenei aláfestéséhez csupán érzéki tangómuzsika passzolt volna.

- Megértesz? - firtatta.

   Egy vizes mosogatószivaccsal különválasztottam magamat tőle. Bőrig áztunk, ám ránk fért a hűtőborogatás. Tébolyodottan vágytam szerelmezni vele. Ő sem titkolta ezen szándékát.

   Megfordult a fejünkben, hogy bezárhatnánk az ajtókat, és egymáséi lehetnénk az egyik íróasztalon, egy földre dobott kabáton, avagy a terebélyes ablakpárkányon. Félig-meddig játékosan latolgattuk, hová is legyünk, midőn eszünkbe jutott első, eszeveszett együttlétünk.

   Az emlékezéstől egyenáramot generáltunk.

   Egymáshoz érve összeszikráztunk. Az elektromos korbács újra meg újra végigvert rajtunk. Az erős csípések félretántorítottak, de máris kapaszkodót kerestünk a másik vállán, karjában. A villamosszék-jelenség elől menekülve, egymástól elszakadni képtelenül, körbe-körbe táncoltunk-szédelegtünk a szobában, mígnem a falhoz tántorodtunk. Ekkor már az elektorsokk fájdalma sem érdekelt…

 

…. - Nem bírom ki reggelig! - szűköltem.”

   - Előbb is visszajöhettél volna - dünnyögte, bőrömön bóklászó ajkával nyakamat, fülcimpámat hevítve. A villamosszék-élmény kiújult, sőt: állandósult. Lila, mélykék, ezüst szikrák, parányi villámok cikáztak, pattogtak rajtunk. Riasztóan tűzveszélyessé váltunk.

   A szamuráj hitetlenül szemlélte s tüneményt. Ujjhegyeit végighúzta számon, hajamon. Tenyerét a mellemhez érintette, hasamra simította. Mintha csillagszórókkal játszadozott volna. Visszahúzta, lerázogatta kezét. Steppeltre ráncolt homlokkal, tűnődőn meredt rám.

  - Más is történt veled? Egyszerű villamos erőművé változtál? Netán atomreaktor lett belőled?

- Az utóbbi napokban sűrűn gondoltam ágybéli dolgokra - magyarázkodtam.

- Aha - bólintott. Értem akart nyúlni, ám időben meggondolta magát. Helyette hívó mozdulatot tett. – Gyere, vár a gályánk. Amúgy isten hozott, végre-valahára. Röpdösni tudnék örömömben. Köszönöm, hogy nem haragszol rám. „

 

Az írónő regényeit, ha kategorizálnom kéne 3 külön csoportba osztanám.:

 

1. A normál betűkkel szedett címek kaland vagy akcióregények egyedi Fable stílusban. Lendületes, izgalmas történetek életszerű jellemekkel, érdekes eseményekkel, emberi konfliktusokkal, érzelmekkel, remek társadalomkritikával, mely aktuális kérdések vagy gondolatok köré fogalmazódik meg, s mindezt utánozhatatlan Fable humor szövi át. Sokszor 1-1 kedvelt szereplőpáros története több regényen át szövődik, így Mogorva és Denisa vagy Vis Mayor és Kyra életével rendre újra találkozhatunk. A Fattyúdal és a Jégtánc kissé kilóg a sorból egyediségével. Mindkettő a kedvenceim közé tartozik. Az Ezüstegér pedig tartalmaz mesés elemeket is, átmenet a kalandregény és a mesés történetek közt.

 

2. A kurzív (dőlt) betűkkel szedett címek különleges, csak Fable tollából nyerhető iróniával pellengérezik ki gyengéinket. Fergeteges humorral megfogalmazott történetek, amelyek garantáltan hahotára fakasztanak mindenkit. Vigyázat! Olvasás előtt ajánlatos elintézni „folyó ügyeinket” nehogy kellemetlen helyzetbe kerüljünk… Járművön csak akkor olvasd, ha nem zavar, hogy hangos nevetésed miatt furcsálló, esetleg irigy tekintetek kereszttüzébe kerülhetsz.

  

Ezek közül is kiemelkedik szokatlanságával a most új, 3. kiadásra váró Mesemaraton,  Mesemaraton 3. kiadás új borítója ami az írónő weblapján található ajánlón mint "burleszk, paródia, karikatúra ÉS kaladregény" szerepel.

 

3. A vastag betűs címek tündérmesék,  amik igazi mesevilágba repítenek. Elhitetik veled, hogy léteznek tündérek, táltosok és csodák. Álmainkban előbukkanó különleges lények és helyszínek kelnek életre úgy, hogy valósággal elvarázsolnak: együtt izgulsz-örülsz a szereplőkkel a leküzdendő akadályok előtt és után. Elhiszed, hogy a jó győzhet a gonosz felett. Gyönyörű, különleges felnőtt meséket olvashatsz.  Szépséges, megkapó, tanulságos történek elevenednek meg a szemed előtt.

 

 

Ha van a felsoroltak közt olyan regény, amit még nem olvastál, ne nyugodj addig, amíg nem pótolod a hiányt!  Minden könyv egyedi kincset rejt számodra. Nem csak remekül szórakozol, de jobb emberré is válsz, mire a történet végére érsz.

 

Lehetséges, hogy akad köztetek, aki még egyáltalán nem ismeri a Fable regények ízét? Kóstoljatok bele! Élvezni fogjátok minden sorát. Garantálom: szenvedéllyé válik, nem lehet leszokni róla. Ez azonban hasznos, szépséges és örömet nyúltó élvezet.

 

Jó olvasást kívánok! 

 

 

     

A HÉT VERSE

 

 Harcos Katalin

(szeretet mandala életfával)

 

 

Harcos Katalin

 

Nincs könyörület

 

Ásító szürkeség matat körös-körül.

Párát izzadnak dermedt betonfalak,

szmog áztatta park hűs esőnek örül,

dühödt szél vetkőztet, s arcunkba harap.

Nyárból tél lesz, s lásd, őszünk alig marad.

 

Zöld lomb rezeg, pár levél lehull pörögve,

- bár ideje volna, pompája alig van - itt

gyűlik egyre, mélán, összepöndörödve…

az októberi ködben fázósan így lakik,

s didereg haldoklón a fagyos hajnalig.

 

Korán alámerül a dobozváros.

Az este ezer ablakát zokogva elnyeli,

kong a tér, feslett csizmánk sáros

nyomot éget, s az aszfalt tompán felel neki.

Hűlt falak közt szűköl, ki teheti…

 

Aluljárók zugai ontják a magányt,

hajléktalanok osonnak vackukra épp

- egy koszlott párna, paplan - s valahány

személyes cuccon őrködnek. Komor a kép.

Kapaszkodnak a létbe riadtan e-képp.

 

És jön-megy a „se hall – se lát” tömeg;

egy térden kolduló apát tán meg sem lát.

Őt aggasztja, hogy az éhet elűzni mivel lehet,

míg télbe fordul az esőnedves világ.

Nincs ősz, nincs könyörület, csak pusztaság…

     
A hét képe

 

 

Szabolcsi Mihály:

Ősz a Bodrog parján

 

 

     
Irodalmi linkek
     
MÁSIK PORTÁLOM

 

szerelmes

Klikkelj az alsó képre, és légy másik portálom vendége is!

 

     
A HÉT HAIKUJA

日本美術

Budapesti Tavaszi Fesztivál -

Japán Nap   

Thália Színház

2009. március 21-22.

 

Harcos Katalin 

2009. Tavaszi Fesztivál

 

 

Thalia Színház, Japán nap –

 

Haikuíró verseny győztes haikui

Megadott téma: TAVASZ

 

1.
Bomlik a barka,
bársonya vígan feslik.
Ébred az élet.

 

 

2.
Hajnali harmat
gördül zsenge levélen.
Mosdik a reggel.

 

3.
Zsizsegő fűszál
talpamat simogatja.
Zsendül a világ.

 

 

 

     
A mandalák világa

Nagy siker, már 13 kiadást ért meg a mandalás öröknaptárunk.

 ***

Továbbra is várja az érdekklődőket a Halzer Györgyi szerkesztésében megjelent a mandalás öröknaptár sokadik, javított kiadása, amit főként Rita lányom és én illusztráltunk. Az év minden napjára egy-egy kép jut, amit bölcsesség és az aznapi név jelentése tesz egésszé.

A kiadvány szellemi anyja, kivitelezője, és kiadója

Halzer Dorottya és Györgyi. 

könyvborító

Beszerezhető a könyvesboltokbanonline AZ ALKOTÓMŰHELY  kiadónál.

A naptáron kívül sok más ajándékötlet is vár ott, (órák, faliképek, ékszerek stb.) Érdemes benézni a közelgő ünnepek előtt.

Szerinted is szép ajándék lehet?

Saját képtáramban  sok új mandalát találtok. De érdemes benézni a www.abbcenter.com/mandala oldalamra is!

Új kép

A  mandalára klikkelve Rita lányom új mandalás oldalára juthatsz.

***

Harcos Katalin: Életfa mandala

*** 

     

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)